Pyhäpäivän taidemeditaatio – Tapa olla yhdessä Herran edessä

Riina Thurén
Kirjoittaja on Kristillinen Taideseura ry:n Lounais-Suomen hallituksen jäsen

Meillä on Raamattu, lyijykynät, vesivärit, paperit ja rukous: ilmesty meille Herra, tule Pyhä Henki.

Laskeuduimme hiljaisuuteen viikon tekstien, (Vanha testamentti, psalmit, evankeliumi ja epistola) myötä. Kukin hakeutui huoneeseensa pyhien kuviensa ja kynttilöiden kanssa vain olemaan Herran edessä, kuvan ja sanan edessä. Siinä kahdenkymmenen minuutin aikana Jumala nosti tekstistä esiin sanoja ja kuvia sekä mielikuvia voimakkaasti. Tulimme syvältä kosketetuiksi.

Palasimme hiljaiseen yhteyteen ja annoimme siveltiemme liikkua vailla vaatimuksia niin kuin Jumala oli meille näyttänyt. Viivoja, värejä, figuureja, tunteita ja salaisuuksia. Rukous sytytti meidät innostukseen ja todellisuuden läsnäoloon. Olimme turvassa. Tässä sylissä saimme itkeä ja nauraa. Lapsen ei tarvitse suorittaa, hän voi aueta nupustaan kun aurinko niin läheltä lämmittää. Me nostimme kuvat esille ja jokainen sai kertoa omastaan mitä tahtoi. Ne ajatukset, jotka heräsivät muille keskustelussa, hoitivat meitä ja yhdistivät meidät suloisella rakkaudella, vaikkemme juuri tunteneetkaan ennen.

Raamatun tekstit muuttuivat elävämmiksi kuin missään raamattupiirissä eikä tarvinnut vaivata samoja tuttuja lauseita, joita on tottunut samoissa yhteyksissä tuottamaan. Me uudistuimme kerta toisensa perästä ja ihmettelimme. Kuvat jäivät teksteineen seurakuntatalon seinille tai mietiskely jatkui kotona niiden seurassa. Kuva totisesti osaa keskustella. Niin kauan kuin se ruokkii, sen seuraa tarvitsee.

Taidemeditaatio sanan ääressä Kannuksen seurakunnassa

  1. jaetaan päällimmäiset kuulumiset
  2. rukoillaan
  3. luetaan viikon tekstit
  4. vetäydytään hiljaisuuteen (n. 20 min.)
  5. palataan maalaamaan hiljaisuudessa (n. 1 tunti)
  6. jakaminen (n. 30 min.)
  7. rukous ja esirukous

sielunhoito tarvittaessa