Tien te sinne tiedätte -passiodraama

Hiukan historiaa:

Passiodraama esitettiin ensimmäisen kerran 53 vuotta sitten, pääsiäisen alla 1971 Taivallahden kirkossa. Esittäjinä olivat silloisen Ylioppilaslähetyksen opiskelijat. Siitä muodostui perinne, joka toistui Taivallahden kirkossa pääsiäisen lähestyessä kahden vuosikymmenen ajan.

Laulunäytelmän teksti ja sävelmät syntyivät kesällä ja syksyllä 1970. Tein ne 21-vuotiaana. Mieluiten kuitenkin käytän ilmaisua ”ne syntyivät”, sen verran erikoinen se syntyprosessi oli.

Passiodraama oli aikoinaan Suomessa ensimmäisiä kirkossa esitettyjä laulunäytelmiä. Sisällöltään kristillisenäkin se herätti jopa paheksuntaa. Kysyttiin vakavasti, saako kristitty näytellä, voiko näytelmää tuoda kirkkoon, johtaako tämä kristillisen toiminnan maallistumiseen. Ajat ovat siitä muuttuneet.

Tavallinen yleisö otti jo ensiesityksen vastaan hyvin. Vuosittain Passiodraamalle kertyi useita tuhansia katsojia. Esitys oli parina vuonna kiertueella myös Turussa, Porissa, Hämeenlinnassa, Tampereella, Savonlinnassa ja Joensuussa. Sittemmin vuosikymmenten mittaan seurakunnat ovat esittäneet Passiodraamaa eri puolilla Suomea, muun muassa Lempäälässä kymmenenä pääsiäisenä 2010-luvulla.

Sotilaat. Kuva: Upi Vuorenoja

 

Tämänkeväinen Passiodraama liittyy OPKOn (Opiskelija- ja Koululaislähetyksen) 60-vuotisjuhlavuoden ohjelmaan.

Alla ovat esitysajat ja tekijätiedot. Lisäinfoa löytyy OPKOn sivuilta, mm. https://opko.fi/info/juhlat/ ja artikkelista draaman synnystä.

Tässä mainosoriginaali vuodelta 1971 – silloin kaikki tehtiin käsin ja teksti väkerrettiin letraseteillä, opiskelijan rahapussille kalliilla tarrakirjaimilla, jotka loppuivat kesken ja sitten oli vain improvisoitava 🙂.

 

t. Tytti Issakainen

Esitys on kirkkonäytelmä, joka kertoo pääsiäisen tapahtumat musiikin ja draaman keinoin. Tekstilähteenä Johanneksen evankeliumi.

Esitysajankohdat:
Ke 20.3. klo 18, Suomen Raamattuopisto
(Helsingintie 10, Kauniainen)
Pe 22.3. klo 19, Kirkkonummen kirkko
(Tallinmäki 1, Kirkkonummi)
La 23.3. klo 19, Viikin kirkko
(Agronominkatu 5 Helsinki)
Ti 26.3. klo 19, Luther kirkko
(Fredrikinkatu 42 Helsinki)

KIRJOITTANUT JA SÄVELTÄNYT TYTTI ISSAKAINEN (OS. JÄPPINEN)
OHJAUS LIISA KOSONEN
JÄRJESTÄJINÄ SUOMEN RAAMATTUOPISTON KANSANOPISTO JA OPKON YSTÄVÄT
KUORONJOHTAJANA MALMIN SEURAKUNNAN KANTTORI KAISU RAUHAMAA
KÄSIOHJELMA 10€ (VAPAAEHTOINEN MAKSU)