Tuula Setälä ln Memoriam 21.9.1938 – 6.12.2018

Eeva Tikka
Kristillinen Taideseura ry, puheenjohtaja

Tuula Setälä oli onnellinen siitä, että Kristillisen Taideseuran 100-vuotisjuhlakirjasta muotoutui voimakas, persoonallisin äänenpainoin puhuva taide- ja kulttuuriteos.

Hän itse oli ja on meille seuran jäsenille ja ystäville voimakas, persoonallisin äänenpainoin puhuva taideteos.

Hänen muotokuvaansa ei moniulotteisuudessaan ole kovin helppoa maalata. Olisiko se tehtävä levein siveltimenvedoin vai graafisen tarkasti, herkin pastellisävyin vai vahvoin värikontrastein? Hän oli syväluotaava, samalla huumorintajuinen, utelias, kaikesta kiinnostunut, hereillä, ajassaan elävä ja ajaton, ajan rajojen tuolle puolen katsova. Hänellä oli avara katse ja lämmin sydän.

Tuula Setälä oli tyylikäs, loistava puhuja, organisointikykyinen ja lahjakas. Kristillinen Taideseura ja monet muut yhdistykset kokevat hänen yllättävän lähtönsä 6.12.2018 hyvin suurena menetyksenä.

Kristillisen Taideseuran puheenjohtajana Tuula Setälä toimi vuosina 1991-2008 ja 2017-2018 sekä Helsingin paikallisyhdistyksen puheenjohtajana lähes 30 vuotta. Seuran pitkäaikainen sihteeri Ansa Kirjavainen sai hänen työparinaan ilon toimia luotettavan, yhteistyökykyisen, huumorintajuisen ja lämpimän ihmisen kanssa. Työt seuran hyväksi sujuivat mutkattomasti hyvässä yhteishengessä, aina seuran parasta ajatellen sekä uutta pohtien ja suunnitellen.

Mittava työura sosiaaliaineiden opettajana ja tehtävä Hämeenlinnan sosiaalialan oppilaitoksen perustajana ja rehtorina kertovat rohkeasta, uusia uria avaavasta työstä – hyvää tehden, innostaen ja innostuen.

Tuula Setälän vapaaehtoistoimet viestivät monipuolisesta kiinnostuksesta eri taidemuotoihin. Kristillisen Taideseuran lisäksi hän toimi mm. Suomalaisen Oopperayhdistyksen hallituksessa, Helsingin Raamattukoulun hallituksen puheenjohtajana, Töölön seurakunnan posliinipiirin vetäjänä ja monien yhteisöllisten tapahtumien, kuten myyjäisten, sekä ideoijana että toimeenpanijana.

Kristillisen Taideseuran juhlakirjan Ikkunasta näkee ulos ja sisälle. Taiteen polkuja 1919-2019 johdantosanoissa Tuula Setälä pohtii seuran muutospaineita ja muuttumattomia arvoja tässä ajassa. Näin hän kirjoittaa:
– Muuttumatta on säilynyt kaksi kristityn ihmisen ja kristillisen taiteen peruspilaria: rukous ja turvautuminen Jumalan armoon kaikissa elämänvaiheissa. Näille peruspilareille Kristillinen Taideseura rakentaa tulevinakin vuosina.

Hyvää iäisyysmatkaa rakas Tuula!